19/03/2024

ENERGY 10.numurs

Pirms ceturtdaļgadsimta Renault prezentēja savu jauno supermini kategorijas automobili. kuram bija lemts kļūt par vienu no populārākajiem savā klasē. Sākotnējā reklāmas sauklī Clio tika dēvēts par “mazu auto ar liela auto atribūtiem“. Renault nemētājās ar tukšiem solījumiem un piedāvāja šādas kategorijas automobiļiem iepriekš nepieredzētu aprīkojuma klāstu. Turpmāko gadu laikā Clio kļuva par jaunu standartu noteicēju supermini kategorijas automobiļu klasē.

Šogad savu 60 gadu jubileju svinēja pasaulē ļoti labi pazīstamais futbolists, kurš Francijas izlases sastāvā izcīnīja uzvaru 1984.gada Eiropas čempionātā, kļūstot par turnīra labāko spēlētāju un rezultatīvāko vārtu guvēju. Trīs gadus pēc kārtas (1983. -1985.) viņš ieguva Zelta bumbu jeb Eiropas labākā spēlētāja titulu. Šis leģendārais franču futbolists ir Mišels Platinī, kurš par rezultatīvāko vārtu guvēju spēja kļūt, būdams pussargs nevis uzbrucējs. Iespējams, līdzvērtīgi sasniegumi savulaik pa spēkam būtu bijuši arī citam francūzim – Platinī vienaudzim Alēnam Prostam, ja vien bērnībā ar aizrautību spēlēto futbolu viņš nebūtu nomainījis pret motoru sportu. Arī Prosts savus lielākos sasniegumus guva nevis pārgalvīgi riskējot un cenšoties gūt panākumus par katru cenu, bet gan rūpīgi izvērtējot situāciju un plānojot sacīkšu taktiku. Nebija pārsteigums, ka pārdomātā braukšanas stila dēļ viņu iesauca par Profesoru.

Šīs Formula 1 sezonas izskaņa atzīmēta ar ENERGY žurnāla 10.numura iznākšanu. No RETROTEHNIKA tajā – nedaudz par “Profesora” Alēna Prosta karjeru, kā arī Renault Clio četru paaudžu automobiļiem, no kuriem vecākie jau pretendē uz Youngtimer kategoriju.

Par RETROTEHNIKA

Check Also

ENERGY 6.numurs

Leģendārais burvis-mehāniķis Amedejs Gordini pagājušā gadsimta 50-tajos gados nodibināja un vadīja savu Formula 1 komandu, …

ENERGY 5.numurs

RS10 automobilis bija ļāvis Renault komandai izcīnīt pirmo uzvaru Formula 1 sacīkstēs, pirmo arī turbo …

ENERGY 4.numurs

Pēc uzvaras 1978.gada Lemānas 24 stundu braucienā uzvara Formula 1 sacīkstēs bija kļuvusi par Renault …