19/03/2024

Vecākais un jaunākais Mercedes SL

Kompānija Mercedes-Benz ir atradusi kārtējo veidu kā lepoties ar saviem vēsturiskajiem panākumiem. Pērn plaši tika svinēta pirmā automobiļa 125 gadu jubileja, savukārt šogad tiek atzīmēta slaveno sporta auto Mercedes SL 60-gade. Par godu šai apaļajai jubilejai Mercedes ir sagatavojuši apskatei gan vecāko SL modeli, gan arī izveidojuši jaunāko šīs sērijas versiju.

Pirmie Mercedes SL bija sacīkšu automobiļi 300 SL (W194), kas plašākai publikai tika parādīti 1952.gadā. Skaitlis 300 apzīmēja dzinēja 3 litru darba tilpumu, bet burti SL bija saīsinājums no Sport Leicht, kas izteica galvenās automobiļa prioritātes turpmāko gadu garumā – tam bija jābūt pēc iespējas sportiskākam un vieglākam. Mercedes 300 SL panākumi bija pārsteidzoši – otrā un ceturtā vieta prestižajās Mille Miglia sacīkstēs, uzvaras Sportscar sacīkstēs, Carrera Panamericana un Lemānas 24 stundu maratonā. 1952.gadā sacīkstēm tika uzbūvēti desmit 300 SL automobiļi. 1954.gadā tika prezentēti ielas automobiļi 300 SL (W198).

Pēc 10 mēnešu ilga rūpīga restaurācijas procesa aplūkojams vecākais šobrīd saglabājies sacīkšu SL sērijas automobilis. Tiesa gan, tas ir otrais pēc kārtas saražotais, jo pirmais nav saglabājies. Automobiļa alumīnija/magnēzija virsbūves atjaunošana vien prasīja Mercedes-Benz speciālistiem apmēram pusgadu.

Tikmēr šobrīd ASV notiekošajā Detroitas auto izstādē Mercedes-Benz demonstrē jaunāko SL sērijas automobiļu paaudzi. Galvenie automobiļa principi saglabājušies nemainīgi – tas ir sportisks un viegls.

Foto: © Daimler AG

Par RETROTEHNIKA

Check Also

Youngtimer Rally Sigulda 2015

Youngtimer Rally Track Day 2015

YTR Ventspils 2015

Aizvadītajā nedēļas nogalē norisinājās aizraujošais Youngtimer Rally Ventspils 2015. Jau agrā sestdienas rītā Ventspils Ostas …