19/03/2024

Nikolā Romeo

Itāļu automobiļu kompānija Alfa Romeo pērn svinēja savas pastāvēšanas 100 gadu jubileju – gadsimtu ilgu vēsturi, kurā uzņēmuma tālāk pastāvēšana vairākkārt tika apdraudēta. Viens no šī auto zīmola glābējiem savulaik bija itāļu inženieris un uzņēmējs Nikolā Romeo.

Nikolā Romeo piedzima 1876.gada 28.aprīlī. Ieguvis izglītību tehniskajās zinātnēs, Nikolā Romeo izveidoja veiksmīgu uzņēmumu, kas ražoja raktuvju aprīkojumu un iekārtas. Vēloties paplašināt sava biznesa sfēru, itālis 1915.gadā iegādājās lielāko daļu finansiālajās grūtībās nonākušā automobiļu ražotāja A.L.F.A. akciju. Trīs gadus vēlāk jau visas uzņēmuma akcijas bija pārgājušas Romeo īpašumā, bet vēlāk izmiaņas skāra arī kompānijas nosaukumu – tajā parādījās īpašnieka uzvārds.

Neskatoties uz savu tehnisko izglītību, Nikolā Romeo vairāk uzmanību pievērsa uzņēmuma administratīvo jautājumu risināšanai, bet tehnisko pusi atstāja tādu profesionāļu rokās kā slavenais sporta automobiļu konstruktors Vittorio Jano.

 Neskatoties uz sportiskajiem panākumiem un pieaugošo popularitāti, 20-to gadu beigās Alfa Romeo atkal saskārās ar finansiālajām grūtībām. Pārmaiņu rezultātā, 1928.gadā Nikolā Romeo bija spiests pamest uzņēmumu, bet viņa uzvārds tā nosaukumā saglabājies līdz mūsdienām.

Par RETROTEHNIKA

Check Also

Čiko Serra

Šodien savu 54. dzimšanas dienu svin talantīgs brazīliešu sacīkšu braucējs, kura vārds varēja būt rakstīts …

Rodžers Viljamsons

Viņš bija tikai 25 gadus jauns un ļoti talantīgs. Savas spējas spilgti pierādījis zemākās autosporta kategorijās, viņš …